O bucatarie spatioasa, cu multa lumina naturala ce vine din ferestre imense, insula cu blat din marmura si spatiu de depozitare nelimitat, frigider extra-large si poate si o canapea… Suna ca un vis pentru multi dintre noi, nu? Pentru ca in realitate cele mai multe apartamente si case vin la pachet cu bucatarii micute si spatii ciudate de depozitare…
Dar asta nu inseamna ca nu puteti avea o bucatarie decorata cu stil si eficienta din toate punctele de vedere! Avem multe sfaturi pentru a va ajuta sa obtineti o bucatarie plina de farmec dar sa si maximizati eficienta spatiului de depozitare!
1. Creati o zona pentru pregatirea mesei
Probabil intr-o bucatarie mica nu veti avea suficient spatiu pentru o insula in centru, dar trebuie sa ganditi o zona unde puteti prepara mancarea. Puteti avea o masa cu dubla functie, loc pentru preparare dar si loc de luat masa. Zona de sub masa/insula va poate oferi un amplu loc de depozitare, deci puteti adauga rafturi sau dulapuri cu usi glisante.
2. Utilizati spatiul de pe perete
Cand avem o bucatarie mica trebuie sa gandim foarte bine asezarea, astfel incat fiecare spatiu sa fie folosit. Crearea unei linii de dulapuri suspendate este un mod foarte bun de a rationaliza spatiul dar si de a deschide mult vizibilitatea. In cazul in care aveti spatiu in partea de sus a dulapurilor le puteti completa pana in tavan cu cosuri in care puteti pune diverse obiecte folosite mai rar.
3. Iluminatul in bucatarie
Lumina este o excelenta unealta ce va ajuta un spatiu mic sa para mai mare, fie ea naturala sau artificiala. Inseninati camera orientand lumini spre spatii intunecate, dar si spre zone specifice, cum sunt chiuveta sau blatul de lucru. Daca aveti posibilitatea, adaugati benzi LED sub dulapurile suspendate sau chiar in interiorul rafturilor deschise pentru a lumina totul.
4. Inspirati-va din natura
Plantele fac totul mai vesel si cu siguranta vor ajuta si bucatariile mici sa fie pline de viata. Verdele va aduce o pata de culoare in orice spatiu, si daca tot am stabilit ca avem nevoie de foarte multa lumina in bucatarie, de ce sa nu o si folosim?
5. Folositi culori deschise
Cu cat mai deschisa este culoarea bucatariei, cu atat impresia de spatiu va fi mai mare. Iluzia de bucatarie spatioasa poate fi creata printr-o paleta de culori deschise pentru pereti sau mobilier. Albul conduce evident intr-o asemenea competitie. Datorita proprietatilor sale, aceasta reflecta cel mai bine lumina favorizand astfel circulatia ei prin restul camerei si oferind senzatia de spatiu.
6. Atrageti atentia catre podea
Podeaua este uneori o parte a incaperii ce nu primeste suficenta atentie, dar ea poate fi un element de design de mare impact atunci cand sunteti creativi. O podea cu un model intens atrage privirea, iar aceasta creaza o iluzie optica de spatiu.
Daca nu va incanta ideea de ceramica cu model, puteti adauga accente calde cu un covor puternic colorat, cu motive etnice sau geometrice. Covorul va “incalzi” bucataria, o va face mai confortabila dar va fi si liantul dintre peretele cu dulapuri si zona de luat masa.
7. Optati pentru rafturi suprapuse
O alta idee pentru a utiliza tot spatiul peretilor dar fara a-I incarca este aceea de a pune rafturi suprapuse in locurile ramase libere. Nu vor incarca peretii la fel de mult ca si dulapurile si puteti pune cosuri sau cutii ce se potrivesc culorilor si designului din bucatarie. Sub rafturi puteti instala si o bara pentru accesorii, unde puteti agata cele mai utilizate ustensile din bucatarie. Veti economisi astfel si timp, nu veti mai scotoci in sertare mereu dupa un polonic sau o paleta.
8. Solutii ingenioase pentru depozitare
Puteti opta pentru solutii ingenioase de depozitare in interiorul dulapurilor. Construirea unor polite accesorizate pentru mobilierul de bucatarie va va ajuta sa depozitati mai multe obiecte intr-un singur dulap. O alta solutie pentru economisirea spatiului din dulapuri este prin agatarea unor obiecte mai mari pe un perete nefolosit al mobilei.
9. Investiti intr-o chiuveta dubla
Daca un picurator langa sau desupra chiuvetei nu vi se pare o idee foarte buna fie din considerente de spatiu fie datorita aspectului, puteti opta pentru o chiuveta dubla. Intr-o chiuveta puneti vasele murdare iar in cealalta puteti lasa la scurs vasele recent spalate.
10. Bucataria din oglinda
Un truc stiut de mult in privinta iluziei de spatiu mai mare este adaugarea unei oglinzi. Sigur ca puteti pune o oglinda in bucataria dumneavoastra, dar un impact asemanator puteti obtine si printr-o mobila de bucatarie construita din MDF lucios.
Indiferent de cum veti amenaja bucataria, luati intai in considerare un element cheie, drumul frigider-chiuveta-cuptor. Planificati amplasarea bucatariei astfel incat sa aveti spatiu de miscare intre aceste 3 elemente indispensabile. Un spatiu mic nu ar trebui sa inhibe potentialul de design al unei bucatarii. Va fi greu sa evitati aglomerarea, dar veti fi surprinsi sa vedeti ce puteti face intr-un spatiu mic cu multe idei bune si ingenioase. Spatiile cu dimensiuni limitate pot oferi provocari pe care le puteti depasi si puteti crea in acelasi timp un spatiu functional si stilat.