Stiati ca holul este unul dintre cele mai utilizate spatii ale unei locuinte? Este adevarat, ne petrecem putin timp pe hol, insa rolul sau destinat traficului dintre incaperi face ca inevitabil sa ajungem prin acesta de foarte multe ori intr-o zi obisnuita.
Holul ne ofera prima sansa pentru a face o buna impresie, atat despre locuinta cat si despre gazda. Faptul ca oaspetii iau contact cu acest spatiu ne indeamna catre dorinta de a-l face sa fie deosebit din punct de vedere estetic, tinand insa cont si de aspectul functional. Va invitam asadar sa parcurgem impreuna amenajarea unui hol de intrare al unui apartament cu 3 camere.
Amenajarea Holului de la Intrare
Atunci cand apelam la specialisti in design interior avem asteptari ridicate in ceea ce priveste acel „overall mood”. Faptul ca holul este liantul ce tine impreuna toate incaperile unei locuinte il face sa ne ceara un tratament deosebit in privinta amenajarii. El trebuie sa intruneasca elementele cheie astfel incat firul povestii unei amenajari de succes sa nu fie intrerupt.
Cromatica holului da tonul perceptiei despre amenajare si in restul locuintei, amenajare care e musai sa genereze armonie si confort. In general holurile sunt incaperi cu suprafete reduse iar holul nostru nu face exceptie. Un astfel de loc cere nuante deschise, pale astfel incat sa distribuie cat mai eficient lumina si sa genereze senzatia de spatiu. Noi am optat pentru o coloristica simpla si cuminte, singura nuanta de lavabil folosita fiind Morning Haze de la Tambour Paints, nuanta care deschide si lumineaza intr-un mod eficient spatiul.
Imbinarea Amenajarii Holului cu Zona de Living
Cum holul nostru este privat de lumina naturala, acesta se alimenteaza preponderent din zona de living, zona care este cel mai bine luminata si care are cel mai adesea usa deschisa. Spectaculozitatea si continuarea firului amenajarii este data de tapetul Designer Empire Ivory, cu care am decorat baza peretelui ce separa holul de celelalte spatii si incheiand cu un profil Elegance Decor B5. Pentru acest perete am ales simplitatea curata, franta datorita necesitatii contrastului prin accesoriul pentru perete Wall Decor World.
Ce Tip de Mobilier se Foloseste intr-un Hol
Cele mai frecvente atributii ale unui hol sunt acelea de tip practic drept pentru care mobila instalata aici trebuie sa fie aleasa dupa criterii de functionalitate. Culorile mobilierului dintr-un hol mic trebuie sa fie predominant deschise. Noi am ales sa folosim un finisaj din lemn natur pentru a incalzi si mari vizual spatiul. Dulapul pe care l-am construit in hol are ca destinatie specifica depozitarea hainelor deci, il putem numi un dulap cu rol de dressing. Pentru a accentua senzatia de spatiu, dar si pentru necesitatea unei ultime verificari a tinutei inainte de a parasi locuinta, am placat usile dulapului cu oglinzi.
Primul gest pe care il facem atunci cand intram in locuinta personala este acela de a ne arunca odata cu grijile zilei si cheile, geanta, sacoul sau orice alt lucru pe care il avem in maini si care ne incomodeaza. Pentru toate acestea avem nevoie de un loc salvator in care stim ca le putem depozita intr-o ordine astfel incat sa le putem gasi cu usurinta ulterior.
Am creat acest loc salvator folosindu-ne de pantofar. Acesta este construit cu o intaltime superioara altor piese de acest gen oferindu-ne comoditatea depozitarii maruntisurilor la nivelul bratelor. Spatiul suplimentar de depozitare aflat sub blatul pantofarului ne permite accesorizarea lui folosindu-ne de diverse obiecte. Noi am optat sa folosim doua cutii construite din ratan care adauga prin simplitate si functionalitate facand ca intreaga zona sa para mai primitoare.
Unul dintre elementele esentiale ale unui hol este reprezentat de cuier. Pentru a intari sentimentul de „acasa” am construit un cuier care, impreuna cu textura de catifea Vintage Touch a bancutei inspira eleganta si caldura. Partile superioare si inferioare ale acestuia creaza zone de depozitare generoase, lasand astfel libertatea beneficiarului de a pozitiona volume destul de mari.
Cum Gasim Echilibrul pentru Amenajarea unui Hol
Holul de la intrare nu trebuie sa fie gol, dar nici prea incarcat. Fiecare obiect pozitionat in acest spatiu trebuie sa aibe o justificare, fie de ordin functional, fie estetic. Pentru noi rolurile jucate de anumite piese au functii multiple, pantofarul are si functia de depozitare chei sau alte maruntisuri iar dulapul din hol ajuta in depozitarea si organizarea garderobei.
Lipsa luminii naturale se poate resimti pana in calcaie, la propriu. Incalzirea in pardoseala, la fel ca si celelalte tipuri de sisteme de termoficare nu functioneaza pe parcusul intregului an drept urmare podeaua din ceramica Delconca Vignoni va „fura” suplimentar din caldura picioarelor. Covorul Eko Hali intregeste vizual peisajul rupand cromatica alaturi de tapiteria bancutei si decoratiunea metalica Wall Decor World.
Lumina din Holul de Intrare
Dupa cum am specificat si mai sus, holurile sunt in general spatii private de lumina naturala. Un astfel de spatiu necesita o lumina de baza pentru a-l ilumina intr-un mod uniform. Pentru acoperirea acestei necesitati ne-am folosit de plafoniera Eglo Palomaro care lumineaza perfect zona intrarii in locuinta dar si a cuierului atat de necesar. Pentru spatiul ramas in zona dulapului am suplimentat cu trei spoturi Eglo Polasso, spoturi care ne propaga o lumina calda si confortabila.
Pentru a incheia aceasta amenajare nu uitam sa-l mentionam si pe elegantul dar in acelasi timp si simpaticul nostru ceas Karlsson Sunburst, cel care ne aduce aminte mereu ca este timpul sa zambim.